Een Bedrijfspand als Particulier: Wat moet je weten?

Is het mogelijk voor particulieren om een bedrijfspand te kopen? 

Het kopen van een eigen bedrijfspand kan een verstandige investering zijn. Het huren van een pand lijkt misschien comfortabeler, maar dit betekent ook dat alleen je verhuurder er rijker van wordt. Door het aflossen van een hypotheek blijft er meer geld circuleren binnen je eigen onderneming. Er zijn verschillende manieren om een bedrijfspand te kopen, bijvoorbeeld als particulier. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van het kopen van een bedrijfspand. 

Financiering: het afsluiten van een zakelijke hypotheek 

Het kopen van een zakelijk pand is onlosmakelijk verbonden met het afsluiten van een hypotheek, tenzij je een groot bedrag contant hebt. Een zakelijke hypotheek is een lening waarmee je de aankoop van het bedrijfspand financiert. Hierdoor ben je in staat om een bedrijfspand te kopen zonder eigen geld. 

Benodigde documenten

Om een hypotheek af te sluiten, dien je contact op te nemen met een bank of andere kredietverstrekker. De hoogte van het bedrag dat ze je lenen, is afhankelijk van verschillende documenten die je moet overhandigen. Dit zijn onder andere de definitieve jaarrekening van het meest recente boekjaar, een aangifteformulier voor de inkomstenbelasting, een prognose voor het volgende boekjaar en een taxatierapport van het pand dat je wilt kopen. Deze documenten vereisen de expertise van een boekhouder, accountant of taxateur.

Kies de juiste aanpak: rechtstreeks of via een hypotheekadviseur 

Je kunt direct contact opnemen met een kredietverstrekker of werken via een hypotheekadviseur. Het voordeel van een hypotheekadviseur is dat zij vaak contact hebben met meerdere kredietverstrekkers. Hierdoor is de kans op de beste deal veel groter. Soorten bedrijfshypotheken Over het algemeen zijn er twee 

Soorten bedrijfshypotheken

annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Een annuïteitenhypotheek werkt met een vast bedrag voor aflossing en rente, terwijl een lineaire hypotheek variabele rente heeft die fluctueert op basis van de markt.

Wanneer ben je de nieuwe eigenaar van het bedrijfspand?

Bij de aankoop van een bedrijfspand geldt een mondelinge overeenkomst. Je bent dus al eigenaar zodra je mondeling akkoord gaat met de aankoop. Let op wat je zegt tijdens een bezoek, want voor je het weet ben je ongevraagd de nieuwe bezitter. Het afsluiten van een zakelijke hypotheek sluit het koopproces af, maar je moet nog wel overdrachtsbelasting betalen.

Kan ik een bedrijfspand kopen als particulier?

Het kopen van een bedrijfspand kan op twee manieren: als particulier en als bedrijf. Koop je als individu, dan ben jij de nieuwe eigenaar. Koop je namens het bedrijf, dan wordt het bedrijf de nieuwe eigenaar.

Wat zijn de verschillen tussen particuliere en bedrijfsmatige aankoop?

Particulier: Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv, moet je rekening houden met de gevolgen voor je inkomstenbelasting. Het inkomen wordt gezien als resultaat uit overige werkzaamheden en valt in box 1. Verkoop je tijdens het proces je aandelen, dan verhuist het bedrijfspand naar box 3. Je krijgt te maken met fictief rendement in plaats van belasting over je werkelijke opbrengsten.

Bv: Als bedrijf worden huur- en verkoopopbrengsten belast met vennootschapsbelasting. De tarieven hiervoor liggen rond de 25 procent.

Welke manier van kopen is handiger?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Overleg dit met een boekhouder of accountant, zij kunnen je concreet adviseren over de meest handige en fiscaal voordelige optie.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe