In 6 stappen naar het perfecte bedrijfspand voor jouw onderneming

Ben je een ondernemer die op zoek is naar het ideale bedrijfspand? De fase waarin je onderneming groeit en je op zoek gaat naar een eigen plek om je bedrijf te vestigen kan spannend en uitdagend zijn. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, zoals de locatie, het budget, de functie van het pand en het bestemmingsplan. Het vinden van het perfecte bedrijfspand is van essentieel belang, niet alleen voor de groei van je onderneming, maar ook voor het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. In dit artikel nemen we je mee in een 6-stappen checklist om je te helpen bij het vinden van jouw ideale bedrijfspand.


Stap 1: Bepaal je ideale locatie en minimale eisen

Een goede locatie is vaak een van de belangrijkste factoren bij het zoeken naar een bedrijfspand. Denk goed na over wat voor jouw onderneming de minimale eisen zijn voor de locatie. Wil je bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat zitten of juist in de buurt van belangrijke klanten? Let ook op de bereikbaarheid en de faciliteiten in de omgeving. Het is belangrijk om deze zaken goed in kaart te brengen voordat je op zoek gaat naar een bedrijfspand.

Stap 2: Betrek je medewerkers voor een betere keuze

Je medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijf en hun behoeften en wensen moeten ook meegenomen worden in het besluitvormingsproces. Vraag hen wat zij belangrijk vinden in een kantoorruimte, zoals de nabijheid van voorzieningen, inspirerende omgevingen of goede bereikbaarheid. Maak een top 3 van hun belangrijkste wensen, zodat je een beter beeld krijgt van wat voor hen van belang is. Vergeet ook niet om vanuit managementperspectief te kijken naar zaken als benodigde ruimte, vergaderruimtes en werkplekken.

Stap 3: Financieel plan: huren of bedrijfshypotheek aanvragen

Voordat je een financieel plan maakt voor het zoeken van een bedrijfspand, is het belangrijk om te weten hoeveel geld je beschikbaar hebt voor huur of aankoop. Overweeg of huren of het aanvragen van een bedrijfshypotheek de beste optie is voor jouw onderneming. Houd daarnaast rekening met het budget voor andere zaken, zoals kantoormeubilair en eventuele verbouwingen. Het is ook belangrijk om te weten dat wanneer je besluit om een bedrijfspand te kopen, je eigen vermogen nodig hebt. Veel banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. Maak een financieel plan voor de komende jaren om te bepalen welke optie het beste past bij jouw onderneming.


Stap 4: Schakel een makelaar in

Een (bedrijfs)makelaar kan je helpen bij het vinden van het ideale bedrijfspand. Zij hebben kennis van de markt en kunnen panden vinden die niet online beschikbaar zijn. Een makelaar kan ook advies geven over juridische zaken en je helpen bij het aanscherpen van je wensenlijstje. Verzoek je bedrijfsmakelaar om een overzicht van hooguit 10 kantoren waarvan zij denken dat ze aan jouw wensen voldoen en binnen jouw budget passen.
Bezoek vervolgens de helft van deze longlist en maak vervolgens een keuze uit de lijst.

Stap 5: Check het energielabel en het bestemmingsplan

Veel ondernemers houden geen rekening met het energielabel van een pand bij het zoeken ervan. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Controleer ook het bestemmingsplan bij de gemeente om problemen in de toekomst te voorkomen. In sommige gevallen kan het zijn dat een pand niet verbouwd mag worden of dat de gemeente in de toekomst het gebied wil herinrichten. 

Stap 6: Vergelijk de prijs en start met onderhandelen

Het vergelijken van prijzen en het onderhandelen daarover is een essentieel onderdeel van het vinden van het ideale bedrijfspand. Bezoek meerdere locaties en vergelijk de prijzen van vergelijkbare kantoorruimtes in de omgeving. Neem je tijd om prijzen en kwaliteit te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Het onderhandelingstraject vraagt om een goede voorbereiding – lees het contract zorgvuldig door, laat je (eventueel via je makelaar) adviseren en let op de kleine lettertjes. Zorg ervoor dat de onderhandeling over de huurprijs is afgerond voordat je tekent, want achteraf via een procedure de prijs laten aanpassen is vaak lastig.


Het vinden van het ideale bedrijfspand kan een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, zoals locatie, budget, functie van het pand en het bestemmingsplan. Het betrekken van medewerkers en het maken van een goed doordacht financieel plan zijn belangrijke stappen om te zorgen dat je zoekt naar het juiste pand en passende optie voor jouw onderneming. Het inschakelen van een (bedrijfs)makelaar kan je helpen om panden te vinden die niet online beschikbaar zijn en kan je adviseren over de juridische aspecten van een huur- of koopcontract. Daarnaast is het belangrijk om het energielabel en het bestemmingsplan van een pand te controleren voordat je een beslissing neemt. Het vergelijken van prijzen en het goed voorbereiden op de onderhandelingen zijn laatste, maar zeker niet onbelangrijke stappen in het proces. Met deze 6-stappen checklist ben je goed op weg naar het vinden van jouw ideale bedrijfspand.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe