Verwelkom Nieuwe Werknemers: Tips en Voorbeelden

De eerste werkdag: een mix van opwinding en zenuwen

De eerste werkdag in een nieuw bedrijf kan behoorlijk spannend zijn. U voelt een mix van opwinding en zenuwen terwijl u langs de portier loopt. Misschien merkt u dat de receptioniste u wat argwanend bekijkt, totdat u uitlegt dat u vandaag begint. Pas dan knikt ze, controleert ze de computer en laat ze u door.

Het belang van een goede eerste indruk

Helaas onderschatten veel bedrijven het belang van het verwelkomen en introduceren van nieuwe werknemers. Ze denken dat een simpele e-mail en een melding om contact op te nemen met HR voldoende zijn. Maar de eerste indruk is van groot belang.


Als bedrijfseigenaar is het essentieel om een gestandaardiseerd proces te hebben voor het verwelkomen en introduceren van nieuwe werknemers. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor u, maar zorgt er ook voor dat elke nieuwe medewerker een passend welkom krijgt.

De waarde van een gestructureerd proces in organisaties

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat werknemers klagen over de eerste indruk die ze krijgen van hun nieuwe bedrijf. De onboarding kan zeker beter.

Het digitale onthaal en de introductie van nieuwe werknemers spelen een belangrijke rol. Zodra het contract is ondertekend en al het papierwerk is afgehandeld, nadert de eerste werkdag snel. Het is dan belangrijk om de nieuwe werknemer een paar dagen van tevoren een welkomstmail te sturen met alle details over de eerste dag.


Tegelijkertijd moet ook het team op de hoogte worden gesteld van de nieuwe collega. Een handige manier om dit te doen is door een profiel aan te maken voor nieuwe medewerkers en dit te delen met het hele bedrijf of relevante teams.

Zowel de welkomstmail als het delen van informatie kunnen digitaal worden gedaan via e-mail en het interne netwerk van het bedrijf.

Het belang van een welkomstmail en het delen van informatie

Laten we nu eens kijken naar enkele voorbeeldteksten om een nieuwe collega welkom te heten en om uzelf voor te stellen als nieuwe medewerker.

Hoe schrijft u een welkomstmail naar uw nieuwe collega?

Voordat u elkaar op het werk ontmoet, is het een goed idee om uw nieuwe collega per e-mail welkom te heten. De toon hangt af van het bedrijf, de bedrijfscultuur en de manier waarop er met mensen wordt omgegaan. Hier zijn een voorbeeld van een formele en een collegiale welkomstmail:Formele welkomstmail:

Geachte heer/mevrouw,

Van harte welkom als nieuwe [functie] bij [bedrijfsnaam] op [datum]. We hebben uw nieuwe team al op de hoogte gesteld en zij kijken ernaar uit om u te ontmoeten.

U begint om [tijd], dus meld uzelf bij de receptie om uw ID-kaart op te halen. [Naam] van HR en [supervisor] zullen u persoonlijk verwelkomen.

In de bijlage vindt u een plattegrond van ons gebouw en het organigram van uw afdeling en het bedrijf.

We kijken ernaar uit om u persoonlijk te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

[Naam directeur/afdelingshoofd]


Voorbeeldtekst om uzelf voor te stellen als nieuwe collega:

Hallo allemaal!

Mijn naam is [uw naam] en ik ben nu onderdeel van het [afdeling] team bij [bedrijfsnaam]. Ik kijk er erg naar uit om met jullie samen te werken en meer te leren over onze afdeling.

Ik heb al contact gehad met [manager] en ik ben enthousiast om te zien welk verschil we als team kunnen maken bij [bedrijfsnaam].

Ik kijk uit naar de kans om u beter te leren kennen en ik hoop dat we binnenkort samen kunnen werken op de afdeling.

Hartelijke groet,

[Uw naam]


Persoonlijk contact de sleutel tot een positieve werkomgeving

Dit zijn slechts voorbeeldteksten die u kunt gebruiken als basis. Voeg gerust nog een persoonlijke boodschap toe en maak het uw eigen. Het is ook belangrijk om aan te geven dat u openstaat voor persoonlijk contact. Neem bijvoorbeeld de tijd om bij een aantal collega’s langs te gaan en kennis te maken met hun taken. Op die manier bouwt u direct een persoonlijke band op en creëert u een positieve werkomgeving voor uzelf en uw nieuwe collega’s. 

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe